Tiden kan delas in i före och efter smartphones

Patrik GranströmTeliaSonera har ökat sin tillväxt det senaste halvåret med 4,3 procent tack vare försäljningen av så kallade Smartphones. Men hur smart är den egentligen, och vad kan man använda den till?
– Laptopen har flyttat in i mobilen. Allt som man kan göra i en dator kan man göra i en smartphone, säger Patrik Granström, försäljningschef för den mobila affären i Sverige.

Smartphones, eller telefoner som fungerar ungefär som en dator, är årets klart största grej. Marknaden formligen översvämmas av modeller i olika prisklasser, märken och operativsystem.
– Att kunna ringa är bara en av nästan oändligt många funktioner som smartphones har. De fungerar i princip likadant som en vanligt dator där man kan surfa, lyssna på musik, mejla, kolla på film och mycket annat, säger Patrik.

Iphone först
Det var lanseringen av Iphone som drog igång allt. Enligt Patrik Granström var det knappt någon i branschen som hade kunnat förställa sig vilken enorm försäljningssuccé Apples Iphone skulle göra. De andra telefontillverkarna fick snabbt lägga om kurs och skynda på den egna gränssnittsutvecklingen för att inte helt hamna för långt efter.
– Just användarvänligheten och enkelheten i Iphone blev en aha-upplevelse för många som säkert förstod att tekniken var på gång, men inte att att utvecklingen skulle gå så fort, säger Patrik.

Inte bara för nöje
Efter Iphone har efterföljarna snabbt ploppat upp. Telefonerna är utrustade med olika operativsystem, varav Googlebaserade Android kanske är det mest kända och används av bland annat Samsung, HTC och Sony Ericsson medan Nokia har fortsatt att satsa på Symbian. Intressant i sammanhanget är också att Microsoft gett sig in i leken med sitt nyligen lanserade system Windows 7.
– En grej är ju apparna som gör att man kan fylla telefonen med personliga program och funktioner, säger Patrik. En stor del av telefonernas funktioner bygger på nöjen och sociala medier som Facebook och Twitter, men Patrik Granström tror att renodlade nyttigheter kommer bli allt viktigare.
– Hela branschen jobbar stenhårt på att hitta riktigt bra säkerhetslösningar så att det blir möjligt att använda mobilen till funktioner som säkra bankaffärer och internetbetalningar inom de flesta områden.

Alla åldrar
Ungdomarna har som vanligt gått i täten när det gäller att ta till sig ny teknik, men strax efter kommer människor ur alla generationer, samhällsklasser och yrkeskategorier som vill ha en smartphone. Att det innebär en högre kostnad, både för inköp av terminal och på grund av att man behöver en surfprisplan, är inget hinder.
– Hushållen är beredda att lägga mer pengar på media och telekom idag. För den yngre generationen är smartphones ett måste för att hänga med; något de inte kan leva utan, säger Patrik.

Konferens i mobilen
Även företagen har insett nyttan av att utrusta personalen med smartphones. Enligt Patrik märks det ökade intresset tydligt på antal förfrågningar som Telia får från företagen. Här blir mobilen ett viktigt komplement till kontoret för att exempelvis öka tillgängligheten eller effektivisera affärsmöten.
– Ta videokonferenser. Förr skulle du boka ett särskilt rum på respektive plats. Idag finns samma möjlighet inuti telefonen. Den tar emot och sänder bilder samtidigt som deltagarna visar powerpoints och pratar.

Ökad bandbredd
För Telias del är bandbredden den viktigaste knäckfrågan för att kunna möta den ökade nättrafiken. Därför byggs nu 4G ut över hela landet, och i en snabbare takt än det var tänkt.
– Telias grundidé är att ha så snabba och säkra nät som möjligt. Vi ser redan nu hur nättrafiken har ökat dramatiskt med smartphones. Jag tror att det här är ett så kallat paradigmskifte. I framtiden kommer vi prata om tiden före och efter smartphones, säger Patrik Granström.
 
« Gå tillbaka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår