Funktionshyra med återköp, det smarta sättet att leasa mobiltelefon

Billigare att hyra än att köpa

I samarbete med Leasepro Nordic AB erbjuder RingUp en tjänst där restvärdet dras direkt från produkten. Det innebär att det blir billigare att hyra mobiltelefonen, än att köpa den kontant. När den lämnas tillbaka raderas all information och själva telefonen kommer till återanvändning på någon annan plats i världen. Logistikföretaget Geodis Freight Forwarding har valt det här upplägget för 250 mobila enheter via RingUp/Linné Kontorsmaskiner AB i Göteborg.

– Vi avropar telefoner, använder dem under leasingperioden och återlämnar dem därefter. Det är ett upplägg som passar oss, säger Hasse Gabrielsson, nordiskt ansvarig för telefoni och IT-inköp inom Geodis Freight Forwarding.
Konceptet heter RingUp Funktionshyra och syftar till att företagen ska ha tillgång till den senaste tekniken genom att byta ut sin mobila utrustning i enlighet med bestämda perioder. Avtalet innebär en fast månadskostnad som gör det enkelt att hålla koll på bolagets telefonkostnader.
Funktionshyra med återköp är ett ekonomiskt fördelaktigt upplägg jämfört med traditionell leasing och ett restvärde på produkten.
– Vanlig leasing innebär en månatlig räntekostnad och då blir det i slutändan självklart dyrare att leasa än att köpa produkten direkt. Med vårt upplägg blir i stället hyran billigare eftersom vi drar av restvärdet direkt på produkten, säger Fredrik Eriksson, vd för Leasepro Nordic AB.

Restvärdet blir rabatt
Om vi tar ett exempel där produkten kostar 6 000 kronor och restvärdet sätts till 1 000 kronor, så blir restvärdet den rabatt man får på telefonen när man ingår avtalet. Vid avtalstidens slut lämnas telefonen tillbaka.
– Normalt är restvärdet betydligt högre än marknadsvärdet om vi tar mobiltelefoner som exempel. Dessutom kan det knappast ligga i kundens intresse att sälja telefonen vidare, vilket oftast innebär att den blir liggande någonstans eller hamnar i någons privata ägo. Då finns samtidigt risken att känslig företagsinformation blir tillgänglig för alla, fortsätter Fredrik Eriksson.
Vad är det som gör att ni kan ge restvärdet i rabatt när ni får tillbaka en telefon som egentligen inte har något marknadsvärde alls?
– Den har kanske inget marknadsvärde i Sverige, men det har den i andra delar av världen. Genom vårt nätverk säljer vi den vidare, i stället för att den skrotas. Men alla telefoner som kommer in raderas först i en certifierad raderingsmiljö så att ingen företagsinformation läcker ut. Återanvändning passar också in i många företags miljöarbete och hållbarhetsfilosofi, betonar Fredrik Eriksson.

Cirkeln sluts
Geodis Freight Forwarding, med svenskt huvudkontor i Göteborg, har haft RingUp/Linné Kontorsmaskiner AB som leverantör av mobiltelefoner i flera år och när säljaren Jonas Hazárd presenterade upplägget för Hasse Gabrielsson tyckte han det var något som passade företagets svenska verksamhet.
– Det var ett intressant sätt att hantera mobiltelefonin, där cirkeln sluts när telefonen har gjort sitt hos oss. Det passar ihop med vår miljöcertifiering och hur vi tänker kring hållbarhet. Men självklart tittade vi också på ekonomin och när man kan hyra en produkt till ett lägre pris än vad det kostar att köpa varan kontant, kändes valet inte så svårt, säger Hasse Gabrielsson.
Företaget började med upplägget för ett år sedan och leasingen går via RingUp/Linné Kontorsmaskiner AB som tar hand om allt det praktiska.
-Säkerheten är förstås också viktig och vi känner oss trygga med att all information raderas på ett säkert sätt innan den hamnar hos nästa användare.

« Gå tillbaka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår