Digitaliseringen revolutionerar vår träning

"Ännu bättre träningsappar ger positiv effekt på folkhälsan"

Det sägs att digitaliseringen har gjort oss latare och mer ovilliga att träna. Paradoxalt är det just digitaliseringen som nu ska få oss att motionera mer. Elektroniska hjälpmedel som klockor, pulsmätare och GPS som vi kopplar ihop med appar i mobilen väcker nyfikenhet. Via sajter och appar har vi också tillgång till yoga-instruktörer och personliga tränare.

Att digitaliseringen och elektroniska hjälpmedel påverkar vår träning bekräftar Hans-Christer Holmberg, professor i idrottsvetenskap och utvecklingschef inom Sveriges Olympiska Kommitté, SOK.
– Framförallt får vi genom elektroniska klockor och appar mer vetskap om hur vår egen kropp reagerar på träningen eftersom vi får data om hastighet, puls, om terrängen var kuperad och så vidare. Uppgifterna lagras dessutom i en elektronisk träningsdagbok som gör det enkelt att gå tillbaka och analysera träningsresultat. Mobilappen har ersatt träningsdagboken som vi förde med papper och penna.

Höjt kvaliteten
Om elektroniken gör oss mer benägna att motionera går inte att fastställa eftersom det inte finns någon historisk data att jämföra med. Hans-Christer Holmberg tror dock att digitaliseringen höjt kvaliteten på vår träning, bland annat genom att vi via kanaler som Youtube kan ta del av hur övningar ska utföras på ett korrekt sätt.

Har även de som normalt inte är intresserade av att röra på sig, blivit mer rörliga tack vare intresset för tekniska hjälpmedel?
– Jag tror att kombinationen av tekniska hjälpmedel kopplat till appar har ökat det allmänna intresset. Det är ungefär samma sak som att en del människor springer bara om det finns en boll inblandad, eller om det finns ett tävlingsmoment som motiverar dem, svarar Hans- Christer Holmberg.

Att skaffa sig personlig tränare, PT, har blivit allt vanligare och nu kommer det även personliga tränare i digitaliserad form. Kan det verkligen bli lika effektiv träning?
– En digital PT och den PT du träffar kompletterar varandra. Den digitala har sina begränsningar när det gäller input, medan den du träffar ser mer och kan anpassa träningen därefter, den träningen blir naturligtvis bättre. Men den digitala PT:n kommer å andra sidan ihåg exakt allting som du gjort sedan lång tid tillbaka eftersom det lagrats i minnet, och det är en fördel. Dessutom blir den digitala PT:n billigare eftersom det handlar om automation.

Bättre appar
Hans-Christer Holmberg tror att den tekniska utvecklingen av digitala hjälpmedel i vardagsmotionen kommer att fortsätta – och med högre kvalitet.
– Detta kommer att ha en positiv effekt på folkhälsan, säger han.
– I dag försöker man samla många olika funktioner i samma app för att det ska vara bekvämt. Men det innebär också kvalitativa begränsningar avseende komponenter och algoritmer. Jag tror vi kommer att få se mer specialiserade appar som utvecklar en funktion som håller högre kvalitet och där mätresultaten blir mer exakta.

Digital yoga
Många av oss lever i ett högt tempo med mer att göra på jobbet, barn som ska hämtas och lämnas på dagis, barn som ska skjutsas till sina fritidsintressen.
Det finns tusen anledningar till att strunta i träningen.
Just vår brist på tid gav Peter Munteanu idén till yoga- och träningssajten Yogobe för fyra år sedan. En onlinetjänst som fungerar ungefär som ett medlemskort på gymmet. Yogobe har vuxit snabbt och har nästan 80 000 medlemmar. Företaget finns nu även i Norge, Finland och England.
Medlemmarna får tillgång till ett arkiv bestående av 1100 filmer som kan videostreamas. Som medlem kan man också online ta del av ett femtiotal ledande yogainstruktörers och tränares upplägg och vägledning för bättre hälsa. Du kan träna hemma, under resan eller på jobbet.
– Det är just det som är själva syftet, säger Peter Munteanu,
– Vi är ett stöd för att träningen i vardagen faktiskt blir av. Det digitala sänker tröskeln till regelbundenhet, gör det lättare att skapa en rutin och för att hjälpa till med disciplinen erbjuder vi träningsprogram, möjligheten att följa och skapa egna video-playlists, kom-igång funktionen Quickstart, offline-mode och mycket mer. Passet behöver inte ta mer än 10 till 20 minuter och det hinner man alltid klämma in.

Är syftet att vi i framtiden ska sköta vår träning individuellt hemma, utan att träffa andra människor?
– Nej, inte alls. Vårt syfte är att vara ett komplement till den vanliga träningen på gym eller gruppträning och samtidigt vara en guide och källa för kunskap och inspiration i vardagen.

Exempel på digitala träningshjälpmedel:
Elektroniska klockor med pulsband: Finns att köpa från olika tillverkare och utöver tidmätning kan du bland annat se antal kalorier du förbränt, din maxpuls, din snittpuls, hjärtfrekvens, hur mycket av din maxkapacitet du utnyttjat och en text med feed-back på avslutat träningspass. Finns även med GPS.
Runkeeper: En app som fungerar som personlig tränare i fickformat. Du kan följa dina träningsaktiviteter, mäta din prestation över tid och dela dina aktiviteter på sociala medier.
Apple Watch: Digitalt armbandsur med träningsfunktioner, bland annat aktivitetsmätning, inbyggd pulsmätare och möjlighet att använda andra träningsappar. Du kan även lyssna på musik under träningsrundan.
Yougobe: Digital träningssajt där man kan streama träningsfilmer och har tillgång till ett femtiotal tränare och deras träningsupplägg.
Privatetrainingonline: Har utvecklat en app för att göra träningen roligare, enklare och att hålla motivation och träningslust uppe. Innehåller bland annat poängsystem, minnen med personbästa och tydliga paragrafer med progressioner. Här finns även råd om kostupplägg.

« Gå tillbaka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår